Nie bez powodu kuchnia włoska jest przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Wyśmienite pizze, mnóstwo przeróżnych dań z makaronami czy pyszne desery to tylko niektóre potrawy cieszące się powodzeniem w wielu krajach. Ale mimo że teoretycznie wiele z tego typu potraw wydaje się bardzo prostych, to jednak sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch rzeczach.
Pierwsza z nich to przepisy, niejednokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale nie mniej istotne są używane składniki, jakie muszą zawsze być należytej jakości. Nawet jeśli na przykład pizza jest robiona w jakimś innym kraju, to w wielu przypadkach w niej się znajdują produkty włoskie oryginalne, przez co smak potrawy będzie naprawdę dobry. Jednym z najważniejszych składników, który znaleźć się musi na prawdziwej pizzie, jest mozzarella włoska. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ponieważ ma formę niewielkich, lekko spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w woreczkach zawierających kulkę sera i zalewę.
Typowa włoska mozzarella ma białą barwę, jest miękka i strzępi się po rozerwaniu. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego też świetnie się sprawdza nie tylko na pizzach i makaronach, lecz również jako dodatek do kanapek i sałatek. Najczęściej spotykana mozzarella jest wytwarzana z mleka krowiego, ale dość często ostatnio w sklepach jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawolic. Dużą popularnością zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, zawierająca w sobie delikatną śmietankę.
+Tekst Sponsorowany+