Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Dlaczego prawdziwe mozzarelle włoskie cieszą się takim powodzeniem

autor Redakcja SnM
97 wyświetleń

Nie bez powodu kuchnia włoska jest przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Wyśmienite pizze, mnóstwo przeróżnych dań z makaronami czy pyszne desery to tylko niektóre potrawy cieszące się powodzeniem w wielu krajach. Ale mimo że teoretycznie wiele z tego typu potraw wydaje się bardzo prostych, to jednak sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch rzeczach.

Pierwsza z nich to przepisy, niejednokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale nie mniej istotne są używane składniki, jakie muszą zawsze być należytej jakości. Nawet jeśli na przykład pizza jest robiona w jakimś innym kraju, to w wielu przypadkach w niej się znajdują produkty włoskie oryginalne, przez co smak potrawy będzie naprawdę dobry. Jednym z najważniejszych składników, który znaleźć się musi na prawdziwej pizzie, jest mozzarella włoska. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ponieważ ma formę niewielkich, lekko spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w woreczkach zawierających kulkę sera i zalewę.

Typowa włoska mozzarella ma białą barwę, jest miękka i strzępi się po rozerwaniu. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego też świetnie się sprawdza nie tylko na pizzach i makaronach, lecz również jako dodatek do kanapek i sałatek. Najczęściej spotykana mozzarella jest wytwarzana z mleka krowiego, ale dość często ostatnio w sklepach jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawolic. Dużą popularnością zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, zawierająca w sobie delikatną śmietankę.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Warte przeczytania:

Dodaj swój komentarz