Od lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością w wielu krajach. Bierze się to z kilku powodów. Po pierwsze są one produkowane jedynie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury na nie przekazywane są z pokolenia na pokolenie, przez co zawsze smakują one doskonale.
W szczególności chętnie wybierane są sery, w tym obowiązkowa w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, ale jest też kilka gatunków, jakie wytwarza się z mleka innych zwierząt. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ma bowiem kształt spłaszczonej kulki o średnicy kilku centymetrów. Taka kulka jest biała i ma miękką, dość delikatną strukturę. Tak samo delikatnie smakuje, dzięki czemu świetnie się sprawdza zarówno na pizzach, jak również w formie dodatku do kanapek albo sałatek. Ale warto się również przyjrzeć jej pozostałym, równie ciekawym wersjom.
Na przykład mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, ale za to ma maślane, płynne wnętrze. Jest to efektem sposobu jej produkowania, podczas którego jest dodawana niewielka ilość śmietany. I to właśnie dzięki niej otrzymuje ona charakterystyczny smak, od jakiego pochodzi też jej nazwa. Jeśli ktoś chce skosztować czegoś wyrazistego, to świetnym rozwiązaniem dla niego będzie mozzarella buffala. Ten rodzaj sera produkowany jest z bawolego mleka, zawierającego w sobie znacznie więcej tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.
+Tekst Sponsorowany+