Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

autor Redakcja SnM
51 wyświetleń

Chyba każdy miłośnik potraw z Włoch doskonale wie, jak istotne w tej kuchni są mozzarelle. Wprawdzie dzisiaj w większości krajów są one produkowane przez rodzimych producentów, jednak nie można ich porównywać z tym, co proponują producenci z Włoch. W dużej mierze wynika to z mleka, lecz również i sposobów produkcji, jakie są pilnie strzeżoną tajemnicą wytwórców.

Największym zainteresowaniem cały czas się cieszy tradycyjna mozzarella włoska, to właśnie ona jest bazą wielu potraw, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim określeniem można było nazywać wyłącznie sery wytwarzane z mleka bawolego, ale od pewnego czasu także i mozzarelle z mleka krów. Sam produkcyjny proces jest od wielu lat niezmienny. Do dużej kadzi wlewa się mleko z dodatkiem podpuszczki, i wszystko się następnie podgrzewa. Po upływie dwóch godzin tworzy się skrzep, jaki potem zostaje odsączany, ogrzany i zalany wodą o odpowiedniej temperaturze.

Na sam koniec całość jest schładzana, a następnie wymoczona w solankowej zalewie aby nadać odpowiedni smak. Lecz żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, to trzeba mieć mnóstwo doświadczenia i wiedzy, a serowarzy z Włoch jednak są mistrzami w swoim fachu. Dobra mozzarella jest lekko sprężysta i ciągliwa, ma również delikatny, łagodny smak. Nieco odmiennie smakować będzie mozzarella buffala, którą się produkuje z mleka bawolic. Z uwagi na to, że to mleko jest znacznie bardziej tłuste, to smak wytwarzanych z niego serów jest bardzo charakterystyczny, z wyczuwalną kwasowością.

Następnym wartym spróbowania włoskim serem jest mozzarella burrata. Przy pierwszym spojrzeniu bardzo ona przypomina klasyczną mozzarellę, jednak różni się od niej znacznie ze względu na sposób wytwarzania. Podczas niego do każdej kulki jest dodawana śmietanka, odpowiadająca za łagodny, charakterystyczny posmak tego sera. Wszystkie te sery, jak też różne inne produkty włoskie oryginalne bez problemów można kupić w dobrych sklepach, jakie się specjalizują w tego typu asortymencie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Warte przeczytania:

Dodaj swój komentarz