Wielbiciele kuchni włoskiej raczej jej sobie nie wyobrażają bez mozzarelli która będzie pochodzić z właśnie tego kraju. Ten gatunek sera można spotkać w praktycznie każdym sklepie, ale przeważnie to będą mniej lub bardziej udane podróbki. Tak zwana mozzarella produkowana jest przez liczne firmy, części udaje się to całkiem dobrze, lecz jedynie oryginalna mozzarella włoska smakować będzie tak jak powinna. Stanowi ona nieodłączny składnik każdej pizzy, często się ją też dodaje do innych gorących dań czy sałatek. Większość z nas przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek umieszczonych w zalewie. Ten rodzaj sera ma delikatną konsystencję i smak, z reguły posiada biały kolor. Jeśli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu będą się pojawiać charakterystyczne strzępienia.
Sprzedawaną w naszych sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z mleka krowiego, lecz we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko bawolic. Obecnie ta odmiana sera nazywa się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Mało osób jednak wie, że wytwarzać go zaczęto już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Z uwagi na dużo większą zawartość tłuszczów w bawolim mleku mozzarella buffala posiada dość charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a jednocześnie jest naprawdę bogata w rozmaite odżywcze składniki.
Mozzarelle robione z mleka krów występują we Włoszech także w innych wersjach. Według sporej ilości osób świetny smak ma mozzarella burrata. W czasie wytwarzania tworzy się w kulce niewielką kieszonkę, do jakiej wlewana jest śmietanka. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda dokładnie tak samo co zwykły, lecz po przekrojeniu wylewa się jego płynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest bardzo łagodny i maślany, to stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Jednak najbardziej ceniona wśród wielbicieli kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez niewielkie gospodarstwa, według tradycyjnych przepisów sprzed lat.
+Tekst Sponsorowany+