Kuchnia włoska od lat jest ogromnie popularna, niewiele jest ludzi, którzy nie skosztują pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się również na zakupy, szczególnie jeżeli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby lubiące gotować doskonale wiedzą, jaki wpływ na smak i jakość danej potrawy mieć będą składniki, dlatego też chętnie wybierają te naprawę dobre. A powszechnie jest wiadomo, że chociażby mozzarella włoska nie ma żadnej konkurencji, szczególnie że w sklepach można dostać jej kilka odmian.
Oczywiście największą popularnością cieszy się klasyczna, pod postacią spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza w formie dodatku do surówek i na zwykłe kanapki, lecz prawdziwa pizza też bez niej się nie obejdzie. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów, dzięki czemu posiada delikatny smak i aromat. Jeżeli ktoś chciałby wypróbować coś mniej znanego, to z pewnością na talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Na początku nie był za bardzo ceniony, ale obecnie posiada całkiem spore grono zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest lekko kwaskowy. Bardzo ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka przypomina ona zwykłą mozzarellę, ale prze specjalny proces wytwarzania w środku znajduje się gęsta śmietanka, zapewniająca temu serowi przepyszny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+