Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

autor Redakcja SnM
64 wyświetleń

Kuchnia włoska od lat jest ogromnie popularna, niewiele jest ludzi, którzy nie skosztują pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się również na zakupy, szczególnie jeżeli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby lubiące gotować doskonale wiedzą, jaki wpływ na smak i jakość danej potrawy mieć będą składniki, dlatego też chętnie wybierają te naprawę dobre. A powszechnie jest wiadomo, że chociażby mozzarella włoska nie ma żadnej konkurencji, szczególnie że w sklepach można dostać jej kilka odmian.

Oczywiście największą popularnością cieszy się klasyczna, pod postacią spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza w formie dodatku do surówek i na zwykłe kanapki, lecz prawdziwa pizza też bez niej się nie obejdzie. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów, dzięki czemu posiada delikatny smak i aromat. Jeżeli ktoś chciałby wypróbować coś mniej znanego, to z pewnością na talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.

W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Na początku nie był za bardzo ceniony, ale obecnie posiada całkiem spore grono zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest lekko kwaskowy. Bardzo ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka przypomina ona zwykłą mozzarellę, ale prze specjalny proces wytwarzania w środku znajduje się gęsta śmietanka, zapewniająca temu serowi przepyszny, maślany smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Warte przeczytania:

Dodaj swój komentarz