Jednym z istotniejszych obowiązków w czasie prowadzenia działalności gastronomicznej jest dbanie o odpowiednią jakość wpuszczanych do systemu kanalizacyjnego ścieków. Jest to bardzo ważne z dwóch powodów. Po pierwsze tego wymagają przepisy prawa, a za ich złamanie będą groziły różne konsekwencje finansowe. Ale takie też mogą się pojawić, jeżeli zatkaniu uległaby rura kanalizacyjna, wtedy koszty związane z jej udrożnieniem również nie byłyby małe. Dlatego też koniecznym elementem wyposażenia takich lokali musi być dobrany w odpowiedni sposób separator eliminujący tłuszcz. Separatory takie złożone są komory o dopasowanym kształcie z kilkoma przegrodami w środku.
Przegrody te zatrzymują na dole cięższe frakcje, natomiast lekki tłuszcz będzie się unosił na górze. Z tego też powodu samo zamontowanie takiego urządzenia nie wystarczy, ale należy go jeszcze regularnie opróżniać. Przegląd separatorów wykonywać należy regularnie, zanim nastąpi przepełnienie zbiornika. Ważne będzie, aby któryś z pracowników albo sam właściciel systematycznie kontrolowali wysokość warstwy tłuszczu i jeśli będzie taka potrzeba umawiali się na opróżnianie.
Nie można tego zrobić samodzielnie, ponieważ zabraniają tego przepisy. Zgodnie z nimi czyszczenie separatorów tłuszcz może być wykonane wyłącznie przez specjalistyczne podmioty, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Sam tłuszcz nie zalicza się do niebezpiecznych odpadów, lecz musi być on profesjonalnie utylizowany.
Firmy oferujące tego typu usługi przeważnie posiadają odpowiednie samochody ze zbiornikami, do jakich zbiera się odpadki. Z tego względu ważne jest, żeby miejsce zamontowania separatora w taki sposób wybrać, aby można się było do niego wygodnie dostać. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jakąś firmą umowy na takie usługi. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne korzystniejsza, ale od razu się też można umówić na systematyczne przyjazdy, aby nie trzeba było za każdym razem dzwonić za terminem.