Jeśli ktoś zamawia najprawdziwszą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie ser mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, bowiem ma formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek w białym kolorze. Struktura tego sera jest lekko ciągliwa i miękka, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska pierwotnie była wytwarzana z mleka bawolego, lecz aktualnie w sklepach najczęściej spotyka się produkty wykonane z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji możliwe jest utrzymanie białej barwy, która jest niezwykle istotna przy tej odmianie. Same kulki sera mozzarella mają różne rozmiary, od niewielkich, przypominających winogrona, aż po faktycznie spore, mające ponad kilogram wagi. Ze względu na swoje właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, ponieważ zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Jeśli ktoś będzie znał jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o inne gatunki mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć coraz większym zainteresowaniem.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, wytwarzana według oryginalnych receptur wyłącznie z mleka bawolic. Ze względu na to, że mleko to ma w sobie znacznie większą ilość tłuszczu, to sam ser posiada charakterystyczny, słonawy smak, pasujący wyśmienicie do wielu dań. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany do kulek się dodaje niedużą ilość śmietany, dzięki czemu w środku robi się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+