Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie produkty oryginalne – czemu cieszą się taką popularnością

autor Redakcja SnM
52 wyświetleń

Włoskie potrawy są znane i cenione na praktycznie całym świecie, wiele osób twierdzi że jest to najsmaczniejsza kuchnia. W pierwszym momencie wydają się proste i łatwe do przygotowania, lecz w wielu przypadkach to się jednak nie do końca udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że sekret włoskich dań się bierze z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, dopracowywane przez pokolenia kucharzy. O ostatecznym smaku często będą decydować szczegóły, i z tego też powodu tak wielu osobom to nie wychodzi tak jak by zamierzały.

Następną istotną kwestią są składniki używane do przygotowania, a włoscy kucharze nie uznają żadnych kompromisów. Jeśli jakieś danie ma smakować tak jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to muszą być do niego użyte najlepszej jakości produkty włoskie oryginalne. Żadne podróbki czy substytuty nie dadzą tak wyjątkowego smaku, jeżeli nawet się będą podobnie nazywać. Będzie to nawet dotyczyć takich składników jak mąka, makaron czy pomidory, a już w szczególności serów. Praktycznie każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, jakie produkowane są przez rozmaite firmy które nie pochodzą z Włoch. Niejednokrotnie firmy takie korzystają ze wsparcia włoskich fachowców, lecz na końcową jakość mocno też wpływa mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy, często wypasane na górskich mąkach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak sera.

Najbardziej popularną odmianę mozzarelli produkuje się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje biały kolor i dużo delikatności, i to taka właśnie odmiana jest spotykana najczęściej. Lecz coraz większym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego gatunku sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego wyłącznie od bawolic, hodowanych w tylko paru regionach kraju. Dzięki większej zawartości tłuszczu w bawolim mleku ta wersja mozzarelli jest dużo bardziej intensywna, ma lekko kwaskowy smak i zawiera w swoim składzie dużo większą ilość różnych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Warte przeczytania:

Dodaj swój komentarz