Niewiele osób nie będzie wiedzieć, czym jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny gatunek sera, używany głównie do dań włoskich. Z tego właśnie rejonu Europy wywodzi się jego historia. Stworzenie mozzarelli przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu jest kojarzony właśnie z południowymi regionami Włoch. Oryginalna mozzarella włoska ma śnieżnobiałą barwę, jest wilgotna i sprężysta.
Ma także włóknistą strukturę, która pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tej czynności pochodzi jego nazwa – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W miękkiej formie sprawdza się bardzo dobrze się w sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Ale jeszcze chętniej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym rzecz jasna do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w długie nitki po odgryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella stała się popularna między innymi jako dodatek pizzy, którą się serwuje na całym świecie w wielu odsłonach.
Z tego powodu przeważnie wytwarza się ją z tańszego krowiego mleka. W tej postaci dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto jednak wiedzieć, że produkty włoskie oryginalne cały czas są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawołu. Ten rodzaj nazywany jest mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Jest mniej popularny z uwagi na wyższą cenę i mniejszą powszechność. Najmniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo pyszny ser podpuszczkowy, ale wyróżniający się kremowym, półpłynnym środkiem w jakim zatopione są kawałeczki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+