Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Czemu oryginalne włoskie mozzarelle smakują tak wyśmienicie

autor Redakcja SnM
82 wyświetleń

Wielbiciele włoskiej pizzy wyczują od razu, czy jest ona robiona z oryginalnych składników, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno sosu pomidorowego i mąki, jak również sera mozzarelli, który jest także niezbędny w tej wyśmienitej potrawie. W prawdziwej włoskiej pizzy może się pojawić prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden inny ser nie będzie tak smakował. Zatem warto poznać wszystkie sekrety jej wytwarzania, które mają ogromny wpływ na konsystencję i smak.

Taki ser sprzedaje się przeważnie pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po przerwaniu pojawiają się tak charakterystyczne włókna. Prawdziwa mozzarella jest produkowana z mleka krowiego, które się wlewa do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po ogrzaniu wszystkiego tworzy się gęsty skrzep, z którego następnie są formowane kulki i umieszczone w posolonej zalewie. Lecz przed tym cała masa jest zalewana gorącą wodą, to właśnie ten proces powoduje wytworzenie włókien. Ser ten cechuje się dość miękką konsystencją a także bardzo delikatnym smakiem, a po stopieniu mocno się ciągnie.

Jeśli ktoś chciałby zakupić prawdziwą włoską mozzarellę, to powinien poszukać jej w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał nieco szczęścia, to być może też tam znajdzie inne odmiany z tej grupy serów, takie jak na przykład buffala czy burrata. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To mocno wpływa na jej smak, który jest znacznie wyraźniejszy, a jednocześnie trochę kwaskowy. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużym zainteresowaniem, choć zaczyna się to powoli zmieniać.

Oryginalnie smakuje i wygląda także mozzarella burrata. Ją z kolei robi się z krowiego mleka, lecz podczas produkcji dokłada się niewielką ilość śmietany. W tym celu tworzy się specjalną kieszonkę, do której ta śmietanka zostaje wlana. Przez to właśnie smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Warte przeczytania:

Dodaj swój komentarz