Wielbiciele włoskiej pizzy wyczują od razu, czy jest ona robiona z oryginalnych składników, czy też na tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno sosu pomidorowego i mąki, jak również sera mozzarelli, który jest także niezbędny w tej wyśmienitej potrawie. W prawdziwej włoskiej pizzy może się pojawić prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden inny ser nie będzie tak smakował. Zatem warto poznać wszystkie sekrety jej wytwarzania, które mają ogromny wpływ na konsystencję i smak.
Taki ser sprzedaje się przeważnie pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po przerwaniu pojawiają się tak charakterystyczne włókna. Prawdziwa mozzarella jest produkowana z mleka krowiego, które się wlewa do dużej kadzi i dodaje podpuszczki. Po ogrzaniu wszystkiego tworzy się gęsty skrzep, z którego następnie są formowane kulki i umieszczone w posolonej zalewie. Lecz przed tym cała masa jest zalewana gorącą wodą, to właśnie ten proces powoduje wytworzenie włókien. Ser ten cechuje się dość miękką konsystencją a także bardzo delikatnym smakiem, a po stopieniu mocno się ciągnie.
Jeśli ktoś chciałby zakupić prawdziwą włoską mozzarellę, to powinien poszukać jej w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał nieco szczęścia, to być może też tam znajdzie inne odmiany z tej grupy serów, takie jak na przykład buffala czy burrata. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z mleka bawolego, które ma znacznie więcej tłuszczu. To mocno wpływa na jej smak, który jest znacznie wyraźniejszy, a jednocześnie trochę kwaskowy. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużym zainteresowaniem, choć zaczyna się to powoli zmieniać.
Oryginalnie smakuje i wygląda także mozzarella burrata. Ją z kolei robi się z krowiego mleka, lecz podczas produkcji dokłada się niewielką ilość śmietany. W tym celu tworzy się specjalną kieszonkę, do której ta śmietanka zostaje wlana. Przez to właśnie smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.